Pagina's

vrijdag 21 juli 2017

23-7 t.m. 27-7-2017: Baltic Run


Nog één keertje ga ik meedoen aan de Baltic Run: 325 km in 5 dagen. Omdat hij zo leuk is en omdat dit de laatste keer is dat deze organisatie deze etappeloop organiseert. Misschien komt er ooit nog wel weer eentje maar dan door een andere organisatie. Eén ding weet ik wel: zo leuk als het de afgelopen jaren was zal het hierna nooit meer worden.
Je verwacht het niet in Noordoost Duitsland maar het is echt een prachtig parcours en van alle etappelopen die ik heb gelopen is dit de best verzorgde, dat is ook de reden dat ik hem vaker heb gelopen. Dit is voornamelijk te danken aan Silke en Jörg Stutzke die samen met Lutz Raschke een prachtig evenement hebben neergezet. Niet alleen populair onder etappelopers maar ook bij de vrijwilligers, dit jaar hebben ze zelfs vrijwilligers moeten weigeren omdat ze te veel aanmeldingen hadden. Welke organisatie kan dat nog meer zeggen?

Er zijn 62 deelnemers ingeschreven en daarvan zijn er maar liefst 21 vrouw. Ik heb weer hetzelfde startnummer (45) als bij mijn eerste deelname hier. Ik liep de Baltic Run in 2012 en 2016 als etappeloop en de non-stopversie liep ik in 2014 (klik op het jaartal als je de verslagen wilt lezen). 

De uitslagen kun je elke dag zien op deze pagina en er wordt een live-blog bijgehouden, zie hier. Elke avond zal er een (kleine) prijsuitreiking zijn:
-na etappe 1: de eerste 3 vrouwen en eerste 3 mannen.
-na etappe 2: de eerste 3 vrouwen vanaf 48 jaar en de eerste 3 mannen vanaf 51 jaar.
-na etappe 3: de eerste 3 vrouwen tot 47 jaar en de eerste 3 mannen tot 50 jaar.
-na etappe 4: de eerste 3 m/v die het gelijkmatigste tempo hebben gelopen gedurende de eerste 4 etappes.
-na etappe 5: de eerste 3 vrouwen en de eerste 3 mannen van het totaal klassement.

De start is zondagmorgen om 8.00 uur, de dagen erna zal er gestart worden in 2 groepen: een langzame groep om 7.00 uur en een snelle groep om 8.00 uur.

23-7-2017: Berlijn-Hubertusstock, 62,7 km (route)
Alle keren dat ik deelnam aan de Balticrun was het warm weer. Vorig jaar had ik één regenbui en dat was het dan. Toen ik hier gisteren aankwam merkte ik dus meteen dat er iets niet klopte. Het regende keihard, zo hard heb ik het zelden meegemaakt. Op de snelweg kon ik geen hand voor ogen zien en toen ik Frohnau (waar de eerste overnachting was) inreed waren tunnels en wegen afgesloten omdat ze overstroomd waren. Het was nog een hele toer om op plaats van bestemming te komen maar het is me gelukt.

Vandaag was het gelukkig beter weer. We hadden maar twee keiharde onweersbuien, wat lichte buitjes en verder was het droog. Het was dus regenjasje aan, regenjasje uit, regenjasje aan en weer uit totdat ik daar genoeg van had en hem uit heb gelaten. Ik kan niet bezig blijven hoor.

We lopen eerst weer een flink stuk door Berlijn en dat betekent dus stoplichten. Vooral rode maar met een beetje fantasie lijken ze groen en dan mag je doorlopen. Zolang je maar goed uitkijkt dat je niet overreden wordt en er geen politie in de buurt is. Na Bernau (30 km) wordt het groener en heuvelachtiger. Een man komt naast me fietsen en vraagt wat we aan het doen zijn? Dus ik leg uit dat we van Berlijn naar Karlshagen lopen.
' Oh, maar dat is allemaal asfalt!'
'Nee hoor, er zijn ook zandpaden', zeg ik. Hij wil het niet geloven en dus raad ik hem aan om dan onze pijlen dan maar te volgen en dan zal hij het wel zien. Daarna vertelt hij me nog even dat hardlopen helemaal niet goed is voor mijn knieën want twee vrienden van hem jogden ook en die hebben nu allebei kunstknieën. En ze zijn nog maar net 50! Ik ga er maar niet meer op in, deze verhalen heb ik al zo vaak gehoord en bovendien ben ik de 50 toch al gepasseerd. Gelukkig fietst hij na deze wijze les door.

Vandaag ken ik weinig problemen, behalve dan natte voeten maar gelukkig krijg ik geen blaren.

Uitslag: 62,6 km in 6.58.17.

24-7-2017: Hubertusstock-Prenzlau, 65,7 km (route)
Helaas moest ik vanmorgen in de late groep starten, om 8 uur. Ik kon het 's morgens dus rustig aan doen, helaas niet uitslapen want mijn kamergenote moest wel vroeg starten. De late groep is ook nog op de tv geweest, dat schijn je te kunnen vinden als je Brandenburg aktuell googlet.

De hele dag is het droog geweest, wel dreigende wolken maar er viel niets uit. De temperatuur was ook best aangenaam met 22 graden. En het lopen ging als een speer! Het parcours van vandaag is heuvelachtig en gaat eigenlijk continu omhoog en naar beneden. Ik ben steeds heel rustig naar boven gedribbeld en dat kostte me vandaag weinig moeite. De hele dag ben ik aan het stuivertje wisselen met Sonia, dat is wel leuk om te doen en het motiveert om door te lopen. Zij is heuvelop net iets sterker maar af en toe heeft ze een dipje en dan haal ik haar weer in. Totdat haar dipje voorbij is en dan haalt ze mij weer in. De laatste 2 km zijn vals plat omhoog en daar versnelt zij om mij af te schudden, dat lukt haar prima en ze finisht een half minuutje voor mij. Maar hé, ik ben wel 2x zo oud als haar hè?

Die koude douche die we na afloop krijgen is vast heel goed voor de spieren maar ik vind dat ik best een warme douche had verdiend.

Mijn eindtijd is 7.19.44 over 65,9 km en daarmee win ik, net als vorig jaar een prijs omdat ik de eerste V48+ ben. Deze keer levert het me een flesje sekt en een doosje bonbons op.

Morgen moet ik weer om 8 uur starten. En morgen gaat het de hele dag regenen. Jakkie!

25-7-2017: Prenzlau-Eggesin, 66,2 km (route)
Ik zal met het goede nieuws beginnen: het is ook droog geweest. Ongeveer 10 minuten. Verder heeft het de hele dag geregend. Hard geregend. Zo hard dat we regelmatig tot de enkels in het water liepen. Of in de modder want het mulle zandpad waar ik tijdens mijn vorige deelnames overheen ploeterde terwijl de zon op mijn bol brandde, was veranderd in een grote modderpoel. Van de zon heb ik vandaag dus geen last gehad.

Nog meer goed nieuws is dat ik weer probleemloos de finish bereikt heb. Net als gisteren heb ik er weer een spelletje van gemaakt om de mensen te tellen die ik inhaal. Ik begin nl. elke dag helemaal achteraan. Niet omdat ik dat zo graag wil maar omdat ik eerst 5 km nodig heb om op gang te komen. Na die 5 km begint mijn inhaalfeestje: eerst een enkeling van mijn eigen startgroep en na ongeveer 20 km begin ik de mensen van de 7 uurgroep in te halen. Ik heb vandaag 34 mensen ingehaald. Dacht ik, maar het kunnen er ook een paar meer of minder zijn want soms ben ik de tel een beetje kwijt. Ik ben nl. best een beetje moe.

Morgen is de langste etappe en het gaat weer regenen. Zeker weten doe ik het nog niet maar gezien mijn eindtijd van vandaag (7.21.44) en het aantal mensen dat ik vandaag heb ingehaald verwacht ik dat ik weer om 8 uur moet starten.

26-6-2017: Eggesin-Usedom, 70,5 km (route)
De weersvoorspelling voor vandaag was weer niet best, er zou 14 mm regen gaan vallen. Dat is natuurlijk lang niet de 70 mm die we gisteren hadden maar ik zag behoorlijk op tegen weer een volledige regenetappe. En dan ook nog de langste etappe die we voor onze kiezen krijgen. Gelukkig hadden de weergoden een klein beetje medelijden met ons en lieten ze het alleen de eerste 3 uur en het laatste uur regenen (voor mij dan, de mensen die om 7 uur zijn gestart hadden toen al regen). Maar als compensatie voor die halve droge dag kregen we wel een wind met kracht 5 tegen. En die zorgde ervoor dat ik echt helemaal kapot bij de finish aankwam. Maar ik kwam tenminste bij die finish. En dat kan helaas niet iedereen zeggen. Het blessurespook waart hier flink rond. Shinsplints, blaren, zere ledematen, al die blessures die er altijd zijn bij een etappeloop zijn er nu ook weer. In de tweede etappe vielen er 2 deelnemers uit, gisteren 5 en vandaag in elk geval al twee maar misschien wel meer.

Ook vandaag moeten we weer regelmatig tot de enkels door het water. Zijn net je voeten een soort van droog, dan ligt daar de volgende plas op je pad. Ik stamp er meestal dwars doorheen, behalve op de zandpaden want dan weet ik niet of daar misschien een steen o.i.d. onder ligt dus dan doe ik voorzichtig. Toch heb ik van de plassen niet zo veel last, het is meer de wind die me vandaag nekt. De laatste 10 km gaat het zeer moeizaam en dan moet ik ook nog in de regen met tegenwind over het Leerdammer asfalt (als je niet weet wat dat is mag je mijn verslagen van voorgaande jaren er op naslaan). Ik zit er zo doorheen dat ik bang ben dat alle 35 mensen die ik vandaag ingehaald heb, me weer terug zullen inhalen. Maar iedereen heeft het vandaag zwaar dus dat gebeurt niet.

Omdat we in Anklam moeten omlopen vanwege werkzaamheden wordt de te lopen afstand vandaag een paar honderd meter langer. Welja, dat kan er ook nog wel bij.

Ik deed 8.02.34 over 70,8 km. Helemaal kapot!

De prijsuitreiking van vandaag was voor de constantste lopers en loopsters. Ik kreeg de 3e prijs, een tas.

27-7-2017: Usedom-Karlshagen, 59,4 km (route)
Zon! Wat ben ik daar blij mee. Dat loopt net een beetje fijner en de wereld ziet er ook veel mooier uit.

Ik blijf het verbazingwekkend vinden hoe je de ene dag als een dood vogeltje finisht en de volgende dag gewoon weer kunt lopen. Mijn lijf voelde bij het opstaan best goed dus dat gaf wel vertrouwen.

De tweede dag ervaar ik altijd als de dag met de meeste hoogtemeters maar eigenlijk heeft deze er meer. De plaatselijke golfclub heet niet voor niets Baltic Hills. Vooral de laatste 25 km hebben veel heuvels. En die gaan ook voornamelijk over bospaden met op het eind nog flink veel mul zand. Dat heeft dan weer als voordeel dat er nauwelijks fietsers zijn.

Bij VP 3 staat elke dag Marie. Zij heeft flensjes met jam en dat is altijd weer een traktatie. Marie staat ook elke dag bij de finish waar ze me helpt met het uit doen van mijn schoenen want daar kan ik dan niet meer bij. Vandaag mag ik VP 3 niet verlaten voor ik 2 flensjes heb gegeten en ik krijg er ook nog eentje mee voor onderweg. Ik mag Marie wel!

Op de boulevard (25-31 km) is het weer ontzettend druk met toeristen. Fietsers, wandelaars, kinderen, wandelwagens, honden, op een paar stukken auto's, iedereen en alles is er weer. Een circus en een kermis verhogen de feestvreugde. Ik ben blij dat ik dat stuk weer gehad heb.

Verder kan ik nog mededelen dat vanavond op de langste camping van Europa live muziek is. En op de camping bij Karlshagen komt morgen clown Karl. Zomaar wat nuttige informatie die ik onderweg opgepikt heb.

Mijn lopen gaat vandaag weer prima, voor zover dat kan met zoveel km's in de benen maar echte problemen heb ik niet. Ik kan zelfs nog een hoge berm opklimmen omdat een vrachtwagen me op een veel te smal pad tegemoet komt.

Na 6.43.44 ben ik klaar met deze etappe (58,8 km). In totaal liep ik 324,3 km met 1500 hoogtemeters en daar deed ik 36.26.04, over.

2 opmerkingen:

  1. Je weet niet hoeveel keer ik al geprobeerd heb je veel loopplezier te wensen. Blogger en Wordpress doen weer eens moeilijk. Dus nu als anoniem .... Fijne runs gewenst.

    Groetjes,

    Dorothé

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo, dat je heppie tog ook weer mooi geflikt! Goed gedaon meissie!

    BeantwoordenVerwijderen