Pagina's

zondag 24 februari 2019

23-2-2019: Baan Ultra (50 km), Steenwijk


Laat ik beginnen met twee keer een hoeraatje voor mezelf. Hoera voor een nieuw Sarah-PR op de marathon. Oké, als tussentijd, zelf getimed en dus niet officieel maar wel eentje waar ik blij mee ben: 3.35.45. 
De tweede hoera is voor mijn andere Sarah-PR, op de 50 km: 4.17.48. En eigenlijk is die ook zelf getimed want volgens de organisatie had ik één ronde eerder al 50 km gelopen. 
Hoe dat allemaal kwam lees je hieronder.

Op deze mooie lentedag in februari wilde ik mijn Sarah-PR op de 50 km verbeteren. Dat was het enige waar ik voor kwam. Je gaat per slot van rekening niet voor het mooie parcours op een baan lopen, nietwaar? Hoewel het zeker geen vervelende omgeving was, met veel groen en lekker stil. Voor mij de ideale omstandigheden. Als eindtijd had ik ongeveer 4.20-4.30 uur in mijn gedachten, dat zou mogelijk moeten zijn gezien mijn marathontijd van 3.38 uur van eind januari. 

Gelijk na de start merk ik dat er iemand achter me loopt, ik zie nl. steeds een schaduw schuin naast me lopen. Omdat ik niet achterom durf te kijken wie het is, bang dat ik op de binnenrand van de baan zal stappen, vraag ik wie het is. 'Wim', is het antwoord. Aha, Wim! Wim is Wim Douw die vandaag de 100 km wil lopen. De Wim Douw met wie ik in 2011 op het hoogste schavotje stond bij het NK 24 uur. Nou, die Wim mag zeker in mijn slipstream meelopen! Geen enkel probleem.
Ik vind het ook prettig dat hij dat doet want het geeft mij een beetje het gevoel dat ik een haas heb. Maar dan eentje die me volgt. 
En zo lopen we dus lekker onze rondjes. Volgens Wim als een Zwitsers uurwerk met elke ronde in ongeveer 2.02. Volgens mij veel te hard voor mijn doen maar zolang het goed gaat blijf ik dit tempo aanhouden.

Omdat de rondetelling door dezelfde organisatie als bij mijn 12 uur in Deventer (2017) wordt gedaan tel ik mijn eigen rondjes. Ik ben nou eenmaal zeer wantrouwend. Eigenlijk had ik mijn GPS ook uit willen zetten want GPS metingen kloppen nooit op een baan. Maar dat uitzetten was ik dus vergeten dus zet ik mijn horloge op een ander schermpje zodat ik mijn afstand niet kan zien. Dat rondjes tellen doe ik als volgt: ik tel 5 rondes (=2 km) en dan klok ik dat als tussentijd. Heel simpel.
1-2-3-4-5-klok!
1-2-3-4-5-klok!
1-2-3-....je snapt het wel.

En juist hierdoor raak ik ook weer in de stress. Niet door het zelf klokken maar omdat Erik (organisator) op een gegeven moment zegt dat de computer is uitgevallen. Nee hè, niet weer! Gelukkig was het maar 12 minuten en moet iedereen 8 rondes meer tellen dan wat op het scherm staat. Ik heb nog helemaal geen scherm gezien en wil dat ook niet.
Twee rondes later wordt er gezegd dat we er allemaal 6 rondes bij op moeten tellen en zegt Erik dat Wim en ik 31 rondes hebben gelopen. Daar klopt niets van want op dat moment hebben we er maar 23. Ook Wim geeft dat aan. Ik snap überhaupt niet hoe je iedereen er 6 rondes bij kunt laten tellen. In die 12 minuten dat de computer het niet deed liepen de snelle lopers misschien wel 7 rondes en de langzamere lopers slechts 5. Of iemand zit 5 minuten aan de kant, die heeft dan mooi bonusrondes. Maar goed, ik wil er niet teveel over nadenken. Focus!
Maar na een paar rondes krijgen we weer een aantal door wat niet klopt en ik zeg tegen Erik dat hij het beter niet meer tegen me kan zeggen. Ik wil het niet horen, tel mijn eigen rondes en weet zelf wel hoe ver ik ben. En dat is maar goed ook!

Elke 5 rondes die ik klok lopen we in 10.07-10.20, strak als een Zwitsers uurwerk! Ik heb mijn eigen sportdrank bij me dus elk half uur krijg ik van Jos de fles. Een extra reden om op PR-schema te blijven lopen want uit ervaring weet ik dat hij daar ogenblikkelijk mee op zal houden als ik loop te lanterfanten. Want als ik toch geen PR ga lopen kan ik net zo goed mijn eigen drinken pakken, zo is zijn redenatie. Daar zit wel wat in.

Na 30 km wordt mijn  linker been stijf maar dat is een paar rondes later weer over. Na 35 km begint echter mijn linker kuit lastig te doen. Ook dat is een paar rondes later weer over. Daarna wil mijn linker lies ook nog even de aandacht maar ook dat is van korte duur. Tot de 44 km, dan krijg ik pas echt een inzinking. Ik zeg tegen Wim dat hij zijn eigen tempo moet lopen en mij voorbij moet gaan, ik wil hem niet ophouden. Maar hij geeft aan dat hij het tempo nog prima vindt. Dus gaan we door. Langzamer en langzamer want mijn benen willen niet meer. De lichte bries die we op de ene helft van de baan hebben, voelt voor mij als windkracht 10. En dan moet ik nog 5 km, ofwel 12,5 rondes. Weet je wel hoe lang dat is? Nou, heel lang, kan ik je verzekeren. Vooral als je moe bent. 
Bij de 46 km is daar dan ineens een reddende engel in de vorm van Wim. Hij gaat voor me lopen en zegt dat ik hem moet volgen, geeft me aanwijzingen om de binnenkant van de baan aan te houden en om beter te ademen. Ik doe mijn best maar wat heb ik het zwaar!
Nog 8 rondes....7...6...5...4...3..2 en dan zegt Erik dat ik na de volgende ronde finish. Dat is niet waar! Ik weet voor 100% zeker dat ik nog 2 rondes moet. Echt! Ik zeg hem dus ook dat ik nog 2 rondes ga lopen waarop hij reageert dat hij dat prima vindt maar dat ik na 1 ronde officieel gefinisht ben. Na die ene ronde klokt hij me af op 4.15.45, een prachtige tijd.....voor 49,6 km. Maar ik loop gewoon door. Je zou denken dat dat mentaal heel zwaar is maar ik heb me er volledig op ingesteld dat ik die ronde nog moest dus het is voor mij geen enkel probleem. Mocht later blijken dat Erik gelijk had, dan heb ik gewoon 400 extra trainingsmeters gemaakt. Heb ik gelijk, dan weet ik dat ik echt 50 km heb gelopen en niet minder. Na 4.17.48 klok ik zelf dus af. Een prachtig Sarah-PR!

Vandaag heb ik op Strava een segment gemaakt van de baan zodat ik na kan kijken hoeveel rondes ik heb gelopen. En dat zijn er....tromgeroffel.....125! Precies wat ik al dacht. Wat ben ik blij dat ik dat ene rondje door ben gelopen! Nu kan ik oprecht blij zijn met mijn Sarah-PR en weet ik dat het echt 50 km is. Op mijn GPS stond overigens 50,85 km maar zoals ik al aangaf, GPS op een baan klopt nooit. Echt nooit! Maar iedereen die op Strava zit kan voor zichzelf checken hoeveel segmenten (=rondes) hij/zij gelopen heeft. Mij resultaat staat hieronder, als bewijs.

Voor het klassement maakt het niet uit want ik ben tweede vrouw en krijg daarvoor een mooie standaard. En een knuffel van Erik. Je moet er ruim 4 uur voor lopen maar dan heb je ook wat!





2 opmerkingen:

  1. Het is maar goed dat jij zo stoïcijns of eigenwijs bent. Ik denk dat je zonder dat gedoe misschien nog harder had gelopen. Want zoiets kost energie. Prachtig Sarah PR gefeliciteerd

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Topper! Geweldig die sarah PR's!
    Ikzelf heb dat ook altijd op de baan. Klok ook altijd m'n 2km-tijd. Dan weet je altijd hoe ver je bent

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.