Pagina's

dinsdag 28 mei 2019

29-5 t.m. 7-6-2019: Pieterpad


Het Pieterpad, wie kent hem niet, het Lange Afstand Wandelpad van Pieterburen naar de Pieterberg bij Maastricht. De Runners Oost Groningen organiseren een etappeloop over dit pad waarbij we elke dag 45 à 55 km afleggen. Meer info lees je hier. De route van het Pieterpad kun je hier zien. Deze route zullen we grotendeels volgen maar er vast ook wel eens van afwijken, al was het alleen maar om naar onze overnachtingsadressen te lopen. Ik zal proberen elke dag een kort verslag te schrijven.

29-5: Pieterburen-Midlaren
Pff, een dag met hindernissen. Eerst gisteren met de staking van het OV, daarna een slapeloze nacht met een kerkklok die elk half uur van zich liet horen (en dan elk heel uur alle slagen dus 11 uur is 11 slagen) en vandaag een best wel zware dag met lopen. De Ultrabalaton zit nog in mijn lijf dus ik wilde het rustig aan doen maar dan rustig joggen en niet drie keer voor een open brug staan te wachten. Tussen 40 koeien doorlopen is ook niet mijn hobby en het twee keer zoeken naar de weg was ook niet niet het oorspronkelijke plan. Maar leuk dat het was! Prima weer en een prachtige omgeving met fijne mensen. Gefinisht met een smile en samen met Albert terwijl we onderweg nauwelijks samen hebben gelopen.

52,2 km gelopen in 6.16.35. Vannacht slapen we op een stille camping zonder kerk in de buurt.

30-5: Midlaren-Schoonoord
Het voordeel van een slapeloze nacht is dat je de nacht daarna als een roosje slaapt. Geen kerkklokken te horen! Het schijnt dat er motorrijders langs de camping hebben gereden met een hoop herrie maar die heb ik ook niet gehoord.

De dag van vandaag was weer een mooie. Het begon in de miezer maar dat hield gelukkig snel op. Lút kwam vandaag een etappe meelopen en is met mij meegelopen. De route bestond uit veel (mul) zand, bos en veel wandelaars. Geen openstaande bruggen! Ik herken vele stukken van de ISU, de 4 kleinevrouwonvriendelijke overstappen mogen we ook over.  En we zijn slechts één keertje een klein stukje verkeerd gelopen.

Ook deze keer overnachten we op een camping zonder kerkklokken dus ik sta morgen vast weer uitgerust aan de start.
Vandaag 49,6 km in 5.48.33.
Totaal 101,8 km


31-5: Schoonoord-Gramsbergen
Gisteren is Arjan gearriveerd, hij zal 3 dagen meelopen. Van de drie dagen die ik nu gelopen heb was deze de beste. Het was warm maar door de wind voelde het juist heerlijk. Gelukkig hebben we niet zo veel mul zand als gisteren maar het meest asfalt. Onderweg kwamen we weer vele wandelaars tegen, ideaal want zo kun je al van verre zien welke kant je op moet. Vandaag komen we ook regelmatig door een dorp, iets wat ik zelf altijd leuk vind. Alleen het stuk door Coevorden vond ik niet geweldig maar dat is dan gelijk weer een goede reden om tempo te maken.

Na 48,8 km in 5.30.20 kom ik op de camping aan waar mijn biertje al klaar staat en Albert en Arjan ook al zitten.
Totaal 150,6 km

1-6: Gramsbergen-Haarle
De vierde dag is altijd een lastige voor me. Dan kun je dus twee dingen doen: of je stapt uit en loopt dan dus nooit etappelopen langer dan drie dagen, of je bijt even door en weet dat het de volgende dag weer beter gaat. Nou was dat doorbijten vandaag wel even een dingetje want eten kon ik vandaag niet. Toch was ik niet leeg want de maaltijd van gisteren was voldoende om vandaag voor de broodnodige energie te zorgen. Maar lekker lopen heb ik vandaag niet gedaan. Meer dan een dribbel kreeg ik niet voor elkaar.

De route was wel geweldig mooi, met veel bos- en zandpaden. Oefenen voor de Pieterberg hebben we ook al gedaan met achtereenvolgens de Besthmenerberg, Archemerberg, de Lemelerberg, de Eelerberg en de Hellendoornseberg.

We overnachten vannacht op een 50+ camping, Arjan is dus eigenlijk te jong maar omdat hij vandaag de etappe heeft gewonnen keuren we het goed.
Vandaag liep ik 56,1 km in 6.38.51.
Totaal 206,7 km

2-6: Haarle-Zelhem
Pfff, warm!!! In de morgen viel het nog wel mee maar 's middags was het zwoegen.
Edwin Otto en Christiaan van Meurs kwamen bij de start langs en liepen een km of 12 mee. Ontzettend leuk!

Mijn eerste 30 km gingen prima maar daarna was het zwoegen. De warmte speelde me parten maar daar kan ik wel tegen als ik mijn tempo aanpas. Het grootste probleem was dat ik weer niet kon eten. En dan ben je na 55 km toch wel een beetje kapot. Het zoeken naar de camping (staat niet op onze kaart) had voor mij niet gehoeven.

Na 55,2 km in 6.44.22 kan ik gelukkig aan het bier.
Totaal 261,9 km.






3-6: Zelhem-Leuth
Een heel kort berichtje, de wifi is hier nl. slechter dan slecht.

Heerlijk gelopen! Alles klopte hoewel je het aan mijn snelheid niet zou kunnen concluderen. Toch is het zo. We hebben 53,6 km gelopen en daar deed ik 6.23.48 over. De 12 minuten voor de pont heb ik niet meegeteld.

In totaal hebben we nu 315,5 km gelopen.

4-6: Leuth-Geysteren
Nadat we gisteren in Leuth gefinisht waren zijn we met de auto naar onze camping gebracht. Die camping stond bij Berg en Dal. Dat is nou niet echt in the middle of nowhere maar er was geen bereik en de wifi deed het af en toe heel even. En ik had zo graag een verslag van gisteren op mijn weblog willen plaatsen waarin ik geschreven zou hebben dat ik goede benen had, dat Albert en ik vrijwel de hele dag in elkaars buurt liepen, dat ik hem daarom goed in de gaten kon houden en hem terug kon fluiten om hem weer op het juiste pad te krijgen (hij doet er nl. echt alles aan om extra (kilo)meters te lopen), dat we een stuk van de Montfoortse Toppenroute liepen die ik herkende omdat ik hem al eens eerder helemaal gelopen heb, dat ik een heuse tussensprint heb ingezet om het veerpont naar Millingen te halen (gelukt!), dat het in de laatste km's door een weiland ging en ik daar inkakte omdat weiland nou eenmaal voor koeien is en niet voor hardlopers en dat Martha en Sietze ons de hele dag weer voortreffelijk verzorgd hebben. Bij dat verslag had ik dan een foto geplaatst van het prachtige riviertje waar we langs kwamen.

Maar ja, er was nauwelijks wifi dus dat verslag met foto kon ik niet op mijn weblog plaatsen.

Daarom dan nu een verslag over de dag van vandaag.
Deze dag begon dus met een autorit van de camping naar onze finishplaats van gisteren, Leuth. En vandaar begonnen we aan een pittige etappe met veel onverharde paden en heuvels. Heel veel onverharde paden en heuvels! En om er echt zeker van te zijn dat het onverhard was heb ik het van dichtbij bestudeerd, na ongeveer 35 km lag ik nl. weer eens op de grond. Het gevolg was een schaafplekje op mijn arm en een kneuzing op mijn bovenbeen. Daar kan ik best verder mee lopen maar fijn voelt het niet. Het hele lopen voelde vandaag niet zo fijn, ik had het zwaar op de heuvels en in het vele mulle zand. Maar na 53,7 km in 6.54.30  (en nog 9 minuten voor de veerpont) stonden Sietze en Martha op me te wachten om me naar de camping te brengen.

In totaal heb ik nu 369,2 km gelopen.

5-6: Geysteren-Swalmen
Bij het opstaan was ik wel wat stijf van mijn val van gisteren maar dat verdween gelukkig vrij snel. De kneuzing op mijn been voel ik wel continu maar daar is mee te lopen.

We worden weer bij ons eindpunt van gisteren afgezet en dan mogen we weer vertrekken. Weer vele onverharde paden waar ik voorzichtig loop, nog een keer vallen is niet de bedoeling.

We moeten dwars door Venlo en dat is wel even lastig. Albert heeft er moeite mee om de juiste route te vinden omdat er wegwerkzaamheden zijn. Gelukkig kom ik hem achterop lopen en samen vinden we de juiste weg. Nu hij weer met zijn neus in de juiste richting staat kan hij zijn eigen tempo weer lopen.

Toevallig lopen we samen als Hans Jurriaans ons tegemoet komt lopen. Hans maakt een foto van ons tweeën, super leuk! Met z'n drieën lopen we al babbelend verder. Hans kent de weg op zijn duimpje en het is heerlijk om even niet op de markeringen te hoeven letten. Na ons afscheid  krijg ik het weer zwaar, vaste prik deze week na 45 km.

Na 55 km in 6.37.40 (5 minuten meer als ik het pontje meetel) zit het er weer op.
In totaal heb ik nu 424,2 km gelopen. Nog 2 etappes te gaan.

6-6: Swalmen-Millen
Vandaag de korste etappe tot nu toe. En dat vind ik helemaal niet erg want heel eerlijk gezegd verlang ik wel naar het einde. Mijn planning om dit Pieterpad te lopen, zo kort na de Ultrabalaton, is natuurlijk niet echt handig. Die Ultabalaton zit nog steeds in mijn lijf. Maar dat wist ik toen ik eraan begon. En ik had deze 10 dagen zeker niet willen missen.

Vandaag heb ik best lekker gelopen op een paar stukken na. Afgelopen nacht heeft het nl. flink geregend dus mochten we regelmatig door de modder lopen. Niet echt mijn hobby. Maar over het algemeen was het prima te doen. De route vond ik wel een beetje saai maar gelukkig was het niet zo ver. In Millen worden we opgepikt door Sietze en Martha die ons naar de camping brengen, morgen gaan we weer verder vanaf dit punt.

En omdat ik heel slim weer gezorgd heb dat Albert eerder finisht, heb ik er weer een leuke finishfoto bij.

Wel een beetje jammer dat ik na het lopen 9 teken van mijn lijf moest halen.

Over de 43,5 km van vandaag deed ik 5.11.44. In totaal staan er nu 467,7 km op de teller. Nog één etappe te gaan!

7-6: Millen-Pieterberg
Vanmorgen hebben we voor de laatste keer onze tenten opgebroken, alles ingepakt en in de aanhangwagen van Sietze gezet. Voor de laatste keer samen ontbeten. Voor de laatste keer naar de start gebracht en uitgezwaaid door Martha en Sietze. Ik ga het missen maar ook weer niet. Het waren 10 fijne dagen maar naar huis gaan is ook fijn. Vannacht slaap ik in mijn eigen bed!

Maar eerst moest er naar de St. Pieterberg gelopen worden. De laatste etappe met de meeste hoogtemeters.

Deze laatste etappe was een hele mooie, echt genieten! Heuvels, dorpjes, mooie vergezichten, smalle paadjes en steeds Albert die vlak voor me loopt.

Vlak voor Maastricht staat ineens Jef van de Weerdt langs de kant. Ik krijg een hand en een aanmoedig van hem en dat komt precies op het juiste moment want ik ben er wel een beetje klaar mee.
De kilometers hiervoor waren nl. ploeteren door de modder en enkeldiepe plassen water.

Samen met Albert gaat het door Maastricht, in één keer goed!

En dan de finish, dat waar je je 10 dagen op verheugt. Samen met Albert naar de plek waar de officiële finish van het Pieterpad is. En dan zit daar een meneer die best een foto van ons wil nemen maar ook zegt dat dit niet het officiële eindpunt is. En dus gaan we terug om dat punt te zoeken, om aan Sietze te vragen waar het wel is. En dan blijkt dat we wel goed waren en dat de meneer het fout had. Dus nemen we een finishfoto bij een bord van Natuurmonumenten.

Gelijk daarna willen Martha en Sietze naar huis, geen gezellige nazit dus. Ik krijg mijn spullen en ga op Jos zitten wachten terwijl Albert, Sietze en Martha naar huis rijden. Wel een beetje teleurstellend einde van deze 10 dagen maar het doel is bereikt: ik heb mijn wens om ooit het Pieterpad te lopen kunnen waarmaken!

Over de 42,2 km van vandaag deed ik 5.23.14. In totaal heb ik deze 10 dagen 510 km gelopen.

8 opmerkingen:

  1. Goh Jannet, je hebt al weer een kwart van het pad er op zitten met 150 km. Morgen nog een extra biertje want het wordt warm, maar daar hou jij geloof ik wel van. Leuk je verslagen te lezen. Goede loop verder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb nog aan jullie gedacht. Ik was op motorweekend en we stopte zaterdag voor een break op de Sallandse heuvelrug en zagen een bordje van het Pieterpad. Jullie waren wel dichtbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hi Jannet, wilde reageren gisteren maar had ook een probleem. Fijn dat je de warme dag goed verteerd hebt. Als alleen de wifi slecht is, is het niet erg. Als je benen maar goed zijn en je kunt eten. Goede loop verder

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Jannet, leuk om je blog en verslag van deze loop verder te kunnen volgen. Veel succes en plezier (aan jullie beide).
    Groeten,
    Lút

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Moest zo lachen om 'niet zo handig'. Wie loopt er nu een Pieterpad na een Ultrabalaton. Dat doe alleen jij toch. Fijn dat je de val overleeft hebt. Toitoi voor de laatste dag. Die gaat ook echt niet vanzelf. Ik wens je in ieder geval mooi weer, een goede route en qua verzorging en gezelschap zit het wel goed geloof ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat heb ik respect voor jou. Zoveel kilometers hardlopen en dat elke dag. Ik kan er alleen maar over dromen. Suc6 morgen met de laatste etappe.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Proficiat Jannet! Je hebt het niet cadeau gekregen die laatste etappe met die plassen. Het is weer een uitzonderlijke prestatie. Helemaal zo kort naar de Ultrabalaton. Mooie finishfoto hoor. Slaap lekker vannacht!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. hi Jannet,
    Was de laatste twee weken een beetje chaos op werk en prive dus ik lees nu pas je hele verslag.
    Weet je wat me als eerste opvalt? Ik had echt geen idee dat het Pieterpad van Groningen naar Maastricht liep :-). Ik heb je losse waanzinnige Strava afstanden elke dag voorbij zien komen maar ik besef me nu pas dat het 1 lang lint door Nederland is. Echt geweldig. Ik zet het pad absoluut op mijn bucketlist.
    Mooi verslag, gaaf dat je met zoveel andere atleten hebt gelopen. Je laat het klinken als een gezellig weekje weg met vrienden terwijl je gewoon gebikkeld en afgezien hebt. Je blijft mijn grote voorbeeld voor doorzttingsvermogen en mentale kracht!
    Echt knap gedaan en thanks for sharing your story!
    sportieve groet,
    Egon

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.