dinsdag 25 februari 2014

23-2-2014: Hoornsediep Marathon, GroningenGatjakkie! Nu komt het wel heel dichtbij, mijn a.s. nieuwe leeftijdscategorie V50. Toen ik me inschreef voor deze marathon stond er al het 'dreigement': Wie in een bepaald jaar 40 of 50 jaar wordt, loopt dat gehele jaar al mee in de leeftijdsklasse 40 of 50! Dan toch maar niet inschrijven? Of het van de positieve kant bekijken want ik kan natuurlijk ook beginnen met een nieuwe lijst PR's als V50. Maar daar wil ik dan pas mee gaan beginnen als ik die leeftijd ook echt heb bereikt en dat is nog lang niet. Dat duurt nog maaaaaanden.

Het zonnetje schijnt volop als we starten maar toch voelt het nog wel fris. De wind doet haar best om het nog niet te lenteachtig aan te laten voelen. En om ons terug te blazen naar waar we vandaan komen. Langs het water wind op kop en de andere kant (is eigenlijk ook langs het water) lekker in de rug. Na de startfoto, waar ik me verschuil achter alle grote mannen, lopen we eerst een aanlooprondje achter Sjoerd aan. Dan omkeren en de eerste echte ronde. Die lopen we ook maar achter Sjoerd aan. Wel zo handig. Het lijkt wel op een groepsloop want de helft van de 17 deelnemers loopt gezellig keuvelend achter Sjoerd aan. Pas in de tweede ronde valt het groepje wat uit elkaar. Ik neem wat langer pauze maar kom een eindje verder weer bij Gerik en Wim uit. Ben ze al bijna voorbij gelopen maar Gerik spreekt me aan en dus loop ik nog een rondje met de 2 mannen verder. Na die 2e ronde begint het bij mij best lekker te draaien en ik versnel onbewust wat. Dat is eigenlijk helemaal niet de bedoeling want ik wilde vandaag weer een tijd van rond de 4 uur lopen, net als vorige week. En vandaag moet dat makkelijk lukken want het parcours is biljartlakenvlak, i.t.t. vorige week. Op mijn horloge kijken doe ik pas na 5 rondjes en dan zie ik dat ik veel te hard loop voor die 4 uur. Maar langzamer gaan lopen is ook niet prettig dus dan maar gewoon doorlopen. Het loopt allemaal best soepel dus zolang ik niet moe ben ga ik maar door. Jan vertelt me bij doorkomst dat ik eerste lig maar dat geloof ik niet. Volgens mij liep er toch nog iemand voor me? Maar als ik Gerik en Ineke voorbij loop in de 9e ronde zegt ook Gerik dat ik koploper ben. Tja, daar kan ik dan ook niets aan doen. Zo hard loop ik nou toch ook weer niet? Dan moeten die anderen maar wat harder doorlopen. Het 11e rondje gaat ineens toch wel zwaar. Ik moet ook de bosjes in dus dat kost tijd en daarna voel ik dat ik heel zware benen ga krijgen. Ook de wind gaat me nu parten spelen. Volgens mij heb ik alleen nog maar tegenwind? Gelukkig hoef ik maar 12 rondjes en ik kijk zoveel mogelijk om me heen om van de mooie omgeving te genieten. Op het laatste stuk richting finish zie ik dat ik nog net onder de 3.40 kan blijven dus, stom mens die ik ben, ga ik nog wat versnellen. Waarom eigenlijk? Ik wilde een tijd van 4 uur lopen dus waarom maak ik me dan nog druk om onder de 3.40 te komen? Je zou toch denken dat ik inmiddels wel de leeftijd bereikt had dat ik verstandig zou zijn? Niet dus. Mijn eindtijd is 3.39.43 en dan doe ik ook nog iets wat ik anders nooit doe: ik ga gelijk zitten. Toch een klein beetje moe geworden. Maar dat zal dan wel met die leeftijd te maken hebben? Gelukkig herstel ik snel en kan ik nog een rondje uit gaan lopen zodat ik toch nog die 4 uur loop.

Mijn mijn tijd van net geen 3.40 versla ik vandaag dus alle mannen, ook de jonkies in de M45 categorie. Dit oudje doet het dus nog best, dat geeft me weer moed. Die eindtijd zou niet misstaan in mijn nieuwe PR lijst voor de V50 categorie maar helaas ben ik nog niet echt 50 jaar (dat ik dit nog eens zou zeggen?) dus komt hij er niet in. Wel balen want nou moet ik het nog een keertje voor elkaar zien te krijgen en ik vind hardlopen helemaal niet leuk. Je wordt er veel te moe van.

Jos heeft foto's gemaakt, die zie je hier.

4 opmerkingen:

 1. Bierflessen vorige keer niet ingehaald, maar mooi 16 mannen geklopt deze week ;-)
  Mooi dat Ierse shirt en je humor ook.

  Groetjes,

  Dorothé

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed gedaan oudje. Die stok heb je gelukkig nog niet nodig. Stel je voor straks in de V60 en V65 categorie -) Op naar de volgende run dan maar en dan niet gelijk gaan zitten zeg wat is dat nou!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een V-50 als marathonkampioen!
  En dat je moe kan worden, van een stukje doorlopen om onder de 3:40 te komen....
  Wel menselijk hoor.....
  voor mij wel fijn te weten, dat ik niet als enige me soms (vaak?) niet weet in te houden....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat ben je toch goed bezig en zo snel!...Ike ook 50 dit jaar!!!.

  BeantwoordenVerwijderen