maandag 15 augustus 2016

Transe Gaule, 2e week

Deze week in totaal 441 km met 5660 meters omhoog en 5031 meters naar beneden.

15-8: Doué-La-Fontaine-> Monts-sur-Guesnes, 58 km, +377/-321 hm
Schaduw, een koud biertje, lekker liggen, een Taiwanese die ons met haar hoedje koelte toewapperd, Erwin die ons noodles komt brengen, een massage. Dit lijstje wensen hebben Jenni en ik wanneer we na 41 km  een stuk samen lopen.
Het is bloedheet en op het parcours is nauwelijks schaduw. We lopen vrijwel de hele dag door de velden. De zonnebloemen staan er nog wel maar zien er verdroogd uit. We komen ook langs een prachtig kasteel, enorm groot! De finish is vandaag ook bij een kasteel. Ik ben blij dat we vandaag slechts 58 km hoeven te lopen want ik voel toch mijn scheen weer wat.

Vanavond om 18.00 uur worden we bij de burgemeester verwacht op het kasteel en om 19.00 uur eten we in een restaurant. Dat gaat speciaal voor ons open en serveert ons hun specialiteit: varkenswangetjes. Dat stond nou niet echt op mijn wensenlijstje.

Verder zijn vrijwel alle wensen vervuld, behalve de met een hoedje wapperende Taiwanese. Je kunt niet alles hebben...

16-8: Monts-sur-Guesnes-> Angles-sur-L'Anglin, 63 km, +479/-511 hm
Gisteravond kreeg ik tijdens het eten weer een dik onderbeen, door het staan en zitten bij de burgemeester en bij het eten. Vannacht heb ik het been de hele nacht hoog laten liggen en daardoor dus niet echt goed kunnen slapen. Maar het heeft wel geholpen want vanmorgen was mijn been weer geslonken.

Bij het lopen voelde ik hem in het begin wel maar dat trok op den duur gelukkig weg. Heerlijk, eindelijk eens redelijk ontspannen kunnen lopen.

De eerste helft van het parcours is redelijk beschaduwd maar dan is de zon nog niet zo heel warm. De tweede helft van het parcours is zonder schaduw en juist dan is de zon op volle sterkte. Het parcours is vergelijkbaar met gisteren, door de velden en glooiend. Wel met meer hoogtemeters dan gisteren.

Op het 44 km punt hebben we er 500 km in de Transe Gaule opzitten, een klein mijlpaaltje.

Vannacht slapen we in een dorpshuis. Zonder douche dus maar er is er eentje voor de lopers gemaakt: een tuinslang in een wc-hokje. Werkt perfect maar wel koud water.

17-8: Angles-sur-L'Anglin->St-Sulpice-les-Feuilles, 69 km, +850/-644 hm
Zo hé, wat heb ik lekker gelopen! Tot de 55 km en daarna ging het lichtje uit. Maar met die eerste 55 km ben ik reuzeblij. Geen pijn en ik voelde me supersterk. Ondanks de hitte en de vele heuvels. Na die 55 km was het zwoegen op karakter maar ik had het geluk dat ik aan het elastiek hing bij Erwin.

Op 2 km voor de finish staat Thierry van de Tour. Hij wil een selfie met me maken maar dat doe ik niet. Ik houd niet van selfies en zeker niet als ik aan het lopen ben.

Bij de finish worden we verwend met bier, chocolade, een perzik en 2 plakken cake. Dit alles aangeboden door een meneer met een shirt van de Transe Gaule aan. En dat blijkt de burgemeester te zijn. Voor het eerst ben ik blij met een burgemeester.

Voor mij is Erwin de held van de dag. Hij heeft een lammetje bevrijd dat vast zat in een hek zodat het beestje zich weer bij de kudde kon voegen.

De overnachting van vandaag is weer een verhaal apart. We slapen in een sporthal en voor de wc's (gat in de grond) en douches (loeiheet) moeten we 100 meter lopen. Ik ben bang dat niemand dat vannacht zal gaan doen.

Voor het eten mogen we ook nog een wandeling van een kilometer maken zodat ik mijn meters vandaag wel weer maak.

18-8: St-Sulpice-les-Feuilles-> Bourganeuf, 62 km, +752/-588 hm
Gisteren keek je blij', zegt Graham na de finish tegen me, 'maar vandaag kijk je heel blij'. En dat klopt want ik loop hier met een brede grijs op mijn gezicht. Vanmorgen was mijn enkel niet dik en slechts een klein beetje stijf. Het lopen ging geheel pijnvrij, ik hoefde niet meer voorzichtig te doen, geen rekening met mijn enkel te houden. Ik kon gewoon de heuvels oplopen en weer naar beneden ook. Zonder na te denken, gewoon lopen. En ja, daar word ik blij van. Zelfs als het de eerste 30 km regent. Daarna werd het gelukkig wel droog en werd ik nog blijer. Genietend van de prachtige route van vandaag, van het paard dat hinnikend naar me toe kwam en mee galopeerde, de kalfjes in de wei en het zonnetje wat ook weer doorkwam. En van Philippe en Demetrios die 500 meter voor de finish op me wachtten zodat we samen konden finishen. Het is een ongeschreven regel dat je dat doet en iemand er niet gaat uitsprinten, zo vlak voor de finish, maar je moet het dan toch maar doen.

Onderweg had ik mezelf een massage beloofd als ik binnen de 7,5 uur zou finishen. Het werd 7.27 en dus ga ik nu naar de masseur, dan zijn mijn spieren straks ook weer blij.

19-8: Bourganeuf-> Peyrelevade, 49km, +989/-635 hm
Sylvain, Demetrios, Erwin en ik zitten met onze voeten in het water van de fontein met een biertje in de hand. We zijn het er over eens dat dit de perfecte vakantiedag is. Eerst uitslapen tot half 6, dan ontbijten, je spulletjes inpakken en dan om 7 uur vertrekken voor een prachtige tocht van 49 km door de heuvels en langs meren. Over 49 km doe je niet zo lang dus houd je tijd over om de rest van de dag heerlijk te luieren, bier te drinken, noodles te eten en te kletsen. En dat is precies wat we vandaag gedaan hebben.

Dit was echt een perfecte dag. 

20-8: Peyrelevade-> Mauriac, 76 km, +1149/-1192 hm
Het halve uurtje dat we gisteren mochten uitslapen is ons vanmorgen weer afgepakt. De start is vandaag een half uur vervroegd omdat het een lange en zware etappe is. Bij het opstaan klettert de regen op het dak. Gatsie! De hele dag is er kans op regen, wordt er voorspeld. Gelukkig valt het allemaal wel mee, we krijgen slechts een paar buien.

Ook vandaag ging het weer behoorlijk lekker, ondanks het frisse en soms natte weer. We krijgen veel hoogtemeters voor onze kiezen. De laatste 12 km gaan constant omhoog maar ik heb er relatief weinig moeite mee. Natuurlijk ben ik moe maar ik kan wel met een redelijk tempo omhoog. Ik haal zelfs bijna onze 'first lady' Jennifer in maar zodra ze doorheeft dat ik haar op de hielen zit gaat ze versnellen. En ik doe verder geen moeite om haar in te halen want voor morgen staat er weer 64 km op het programma dus ga ik nu geen energie verspillen.

Ik ben weer dik tevreden, het was geen perfecte dag maar wel een behoorlijk goede.

21-8: Mauriac-> Jussac, 64 km, +1064/-1140 hm
Op verzoek van Dorothé een kleine uitleg over onze verzorging onderweg. We hebben verzorgingsposten op 15 en 30 km en daarna om de 10 km. Bij die posten is van alles aan eten en drinken te krijgen. Iedereen heeft zelf drinken bij zich om de afstand tussen de posten te overbruggen. Persoonlijke spullen kun je naar de verzorgingsposten laten brengen.

Vandaag had ik geen goede dag. Ook geen slechte trouwens maar het ging allemaal wat stroever dan voorgaande dagen. Het kan niet altijd feest zijn natuurlijk. De klimmeters van vandaag zitten vooral in de eerste 37 km. Eerst omhoog naar het prachtige dorpje Saler, dan 3 km steil naar beneden en tussen km 27 en 37 mogen we de Col de Legal (1231 meter) beklimmen. Een stevige klim maar zeker de moeite waard. Daarna voornamelijk naar beneden maar ter afwisseling ook nog een paar km klimmen. Sommige stukken naar beneden zijn zo steil dat dat helemaal niet fijn loopt.

Mijn benen zijn niet top vandaag maar uiteindelijk kon ik toch weer aan de finish.

3 opmerkingen:

 1. Doe Philippe M. de groeten van mij! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eindelijk eens een echte burgervader.... heerlijk dat de fysieke problemen verdwijnen.... wonderlijk dat jij ze eruit loopt..... vreselijk die spartaanse overnachtingen.Hoe gaat dat met de verzorging onderweg? Daar schrijf je nog niks over?

  Keep moving.... daar duim ik voor.

  Groetjes,

  Dorothé

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.