zondag 28 mei 2017

27-5-2017: Sri Chinmoy 50 km, Amsterdamse Bos


Ja, het was warm. Lees de verschillende sociale media en je wist het al. Iedereen die één dezer dagen een stukje heeft gelopen schrijft erover dus dat hoef ik dan dus niet meer te doen. Of wel? 
Ook in het Amsterdamse Bos was het warm, een graadje of 30. Gelukkig hoefde ik maar 50 km te lopen maar er waren ook hittebestendige lopers 100 km aan het lopen. Om de 50 km lopers ook een beetje te trainen in hittebestendigheid mochten wij om 12 uur starten en dus op het heetst van de dag lopen. Ik vind het prima, de komende zomer staan er voor mij nog wat ultra's op het programma en de kans dat het dan warm wordt is heel groot dus kon ik hier alvast wat trainen. Nou is dat woordje 'trainen' geen excuus om mijn tegenvallende tijd (5.00.11 uur) goed te praten. Veel sneller had ik het niet gekund. Alles aan mijn lijf werkte mee, geen enkel probleem, maar toch was dit het maximaal haalbare voor deze dag. En daar ben ik best tevreden mee. 

Het parcours ligt voor een deel in de schaduw en voor een deel in de zon, voor een deel mochten we klimmen en voor een deel weer dalen (logisch want het is een rondje), voor een deel asfalt en voor het grootste deel onverhard. En dat dan 22 keer. Elke keer komen we langs de rondetellers die ons ook elke keer aanmoedigen. En elke keer langs de verzorgingspost en de emmer water met sponzen. Ik heb mijn eigen spons meegenomen en houd die elke ronde even in het drinkfonteintje dat op het parcours staat. Die spons heb ik hard nodig. Het stuk na het heuveltje is misselijkmakend warm, vooral de laatste 2 uur moet ik me daar een beetje inhouden om te voorkomen dat ik door de hitte overmand word. Die laatste 2 uur heb ik ook af en toe een klein krampscheutje in mijn kuit, echte kramp wordt het niet maar het is wel irritant. Ik drink genoeg maar mijn maag wil niet meewerken (toch nog even klagen...). Maar verder gaat alles prima, behalve dan dat ik niet sneller kan. 
Na drie uur lopen heb ik zin in een ijskoud biertje. Mijn hersens moeten wel bijna aan de kook zijn want ik ben helemaal geen echte bierliefhebster. Helaas voor mij moet ik het met mijn eigen lauwe sportdrank doen.

Wat me vandaag vooral opvalt is dat het relatief rustig is op het parcours. Ik had verwacht dat het met dit mooie weer wel ontzettend druk zou zijn met dagjesmensen en honden maar het is juist rustiger dan anders. Misschien is het wel te warm? Alleen voor Bella moet ik uitwijken want hij/zij ziet water en daar wil je als labrador natuurlijk in zwemmen. En dat je baasje dan roept dat je bij hem moet blijven, daar trek je je niets van aan. Bekijk het maar, zwemmen wil je! Je bent labrador of je bent het niet.

Zoals gezegd, na 5 uur en 11 secondes ben ik klaar met mijn 50 km. Klaar en gaar. En best tevreden. Ik ben zelfs nog eerste bij de 50+dames geworden en vierde van alle dames. Het levert me een mooie grote bokaal op.

6 opmerkingen:

 1. Op het parcours was het inderdaad niet overdreven druk, maar net naast het parcours begaf een schier eindeloze menigte zich op de fiets naar één of ander festival iets verderop! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit festival om precies te zijn: https://festivaloverzichtamsterdam.nl/festival/909-festival-2017

   Verwijderen
 2. Nou, ik zat ik iets verderop op de tribune in een honkbalstadion. In de schaduw, met een ijskoud biertje.
  En was blij dat ik niet hoefde/moest lopen. Moest nog wel aan jullie denken. Het was WARM! En dan gewoon netjes in 5 uur (kon je niet 12 seconden sneller?, ik vind het klasse!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk verslag. Wat denk: zou alkhool vrij bier iets voor je zijn? Wat heb ik Belgen ook zien drinken.
  Groet Mo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alcoholvrij bier drink ik ook wel eens. In Duitsland hebben ze dat ook bijna altijd na een wedstrijd en dat is dan echt heerlijk! Ik heb het zelfs een keer tijdens een wedstrijd gedronken op advies van een Duitser maar daar ga ik geen gewoonte van maken en onder een wedstrijd denk ik er ook meestal niet aan maar nu dus wel.

   Verwijderen
 4. Respect Jannet.... jij loopt harder dan je piept. Ik piep harder dan ik loop. Waarschijnlijk ben je al een flink getraind met in de warmte lopen. Maar het blijft het hoofd koel houden zodat je ook de finish haalt, letterlijk en figuurlijk in die omstandigheden. Proficiat dat dat gelukt is.

  Groetjes,

  Dorothé

  BeantwoordenVerwijderen