maandag 6 november 2017

5-11-2017: Marathon van Rooi, Sint-Oedenrode


Soms heb je ineens een dag dat alles klopt. Heel soms, die dagen zijn echt zeldzaam. Maar bij deze marathon klopte het ineens. Zomaar, zonder dat ik er voor getraind had, zonder dat het mijn bedoeling was om een mooie tijd te lopen. Het was er gewoon!

Eens in de vijf jaar organiseert sportvereniging Fortuna '67 deze marathon, ter ere van hun lustrum. Vijf jaar geleden was ik er ook bij (verslag) en toen vond ik het er erg leuk dus nu had ik me op het laatste moment nog snel ingeschreven. Ik wilde nl. eerst afwachten hoe ik zou herstellen van de ISU, daar had ik niet lang voor nodig dus een marathon zou best kunnen. 

Aan de start staan weer vele bekenden en van de meesten weet ik dat ik die netjes voor moet laten gaan omdat ik ze toch niet bij kan houden. Maar als ik, al babbelend met Henk, ineens Endy voorbij zie lopen kan ik het niet laten en vlieg achter hem aan. Soms ben ik net een jonge meid. Natuurlijk gaat Endy veel te snel voor mij maar de 2 km die ik met hem samenloop brengen me in een heerlijk ritme. Wel te snel, zie ik als ik een tijd van 5.11/km op mijn horloge voorbij zie flitsen. Toch voelt het goed dus ik beeld me in dat ik echt een jonge meid ben en houd dit tempo aan. Na 18 km zegt iemand tegen me dat ik derde vrouw ben. Fijn, dat wil ik helemaal niet weten! Vlak voor me loopt een andere vrouw en die was ik al langzaam aan het inhalen maar nu voelt het toch als een soort druk wanneer ik haar vlak voor de doorkomst op ongeveer 20 km voorbij ga. 
Ik zoek of ik Jos zie maar die zie ik niet. Vreemd, want hij had gezegd dat hij er wel zou zijn. Later vertelde hij me dat hij net te laat was en wel gehoord had van de speaker dat ik langs kwam. Als jonge meid was ik natuurlijk sneller dan hij verwacht had.

Op de helft gekomen kijk ik weer eens op mijn horloge en zie daar 1 uur 50 uur op staan. Wow, als ik dat nog een halve marathon kan volhouden kom ik op ongeveer 3 uur 40 uit, dat heb ik al jaren niet meer gelopen! Die regenbui die ik hierna op mijn jonge meidenhoofd krijg kan me niet eens deren en ook de hagelbui na 30 km krijgt me niet van mijn stuk (maar het deed wel zeer aan mijn hoofd!). De wind voel ik wel maar een jonge meid als ik maalt daar niet om. Alleen die zandpaden, ik was vergeten dat het er zoveel waren. Ze remmen me behoorlijk af, het lijkt potdikkie wel een trail! Ik wist nog wel dat er vijf jaar geleden in de laatste km een vreselijk modderpad lag maar dat is nu gelukkig goed begaanbaar. 

Bij de verzorgingspost op 30 km staat Endy, ik grijp alleen wat water en een piepklein stukje koek en ga door, verwachtend dat Endy zo wel weer voorbij gaat komen. Dat zou fijn zijn want dan kan ik misschien wel aanklampen. Helaas komt hij niet maar voor me zie ik wel een andere man lopen en dat wordt mijn richtpunt. Hem heb ik vrij snel ingehaald en dan richt ik me weer op de volgende die ik ook in kan halen. En weer naar de volgende, het gaat zo ontzettend lekker!
Bij elke afslag of kruispunt staat wel een vrijwilliger, echt super geregeld. Een verkeersregelaar zegt tegen mij dat ik richting Sint-Oedenrode moet en daar moet ik wel even om lachen. Ik heb geen flauw idee waar ik ben dus ook niet waar Sint-Oedenrode ligt. Maar in de verte zie ik al een volgende verkeersregelaar dus ik ben op de goede weg. Die vertelt een heel verhaal als ik langs kom: deze weg volgen, dan met de bocht naar links, dan rechtsaf en dan het bruggetje over en dan....na 2 stappen weet ik het al niet meer maar ik kom wel over een bruggetje dus het zal wel goed zijn. 

Wat ik wel heel jammer vind is dat ik niet even de tijd heb om met Theo Cloosterman te kletsen, hij kwam toevallig voorbij en heel even loopt hij met me mee. Wat ontzettend leuk om hem weer te zien! Sorry Theo, ik had een beetje haast. 
Bij de verzorgingspost op 40 km staat een klok en daar zie ik in een flits 3.26.40 op staan. Dan ga ik die 3 uur 40 met gemak halen! Joehoe!! Alleen zo jammer dat mijn horloge nog geen 40 km op de teller heeft maar 150 meter minder. Wat kan het schelen, die 3 uur 40 lukt me wel, met of zonder 150 meter extra.
Nog een kleine versnelling en na 41,5 km zie ik Jos die me vertelt dat het nog maar 500 meter is. Dus nog wat meer versnellen en dan zie ik in de verte de klok die veel te snel naar de 3 uur 38 tikt. Als ik daar toch eens onder kon duiken. Ik probeer het echt maar kom net iets te kort en finish in 3.38.01. Maar wat ben ik daar enorm blij mee! Het ging zo heerlijk vandaag! Een nieuw Sarah PR! Dat ik tweede vrouw ben is ook prachtig en ik ben zelfs eerste van de V50 en daar krijg ik een bokaal en een bos bloemen voor. Henk mag ook even mijn bokaal vasthouden, gewoon voor het gevoel maar hij was niet erg onder de indruk want hij wilde hem uit het raam gooien, net als Rijk de Gooijer ooit met zijn Gouden Kalf deed. Ben je nou helemaal betoeterd? Daar heb ik keihard voor gewerkt!


Vijf jaar geleden liep ik in deze marathon 3.55.37 en nu dus 3.38.01. Een simpel rekensommetje leert ons dat ik in 5 jaar tijd ruim 17 minuten sneller ben geworden. Als ik die progressie door kan zetten loop ik over 5 jaar een heel mooi nieuw PR. Ik begin alvast met trainen!

De mevrouw die ik na 20 km inhaalde is uiteindelijk derde geworden bij de V50 en de mevrouw die je hier op het tweede treetje ziet staan is Anne  Rindt. Toen ik haar naam hoorde ging er een belletje bij me rinkelen maar ik wist niet meer waar ik de naam van kende. Inmiddels heb ik het opgezocht en Anne is dus een nationale topper geweest in de jaren 80. Zie hier een artikel over haar: klikkerdeklik.

4 opmerkingen:

 1. Wat een supertijd zeg. Jij logenstraft de ouderdomswetten. Wat hoopvol voor mij en anderen, maar dan moeten we ook zo veel gaan trainen. Erg leuk dat artikel ook.

  Groetjes,

  Dorothé

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Van zo'n jonge meid verwacht ik inderdaad over 5 jaar weer een PR verbetering van 17 minuten, vooral als je nu al begint met trainen... ��.
  Die verkeersregelaar had zo'n bandje die hij afratelde..., hij vertelde mij hetzelfde....
  Maar, uuhh, prima �� prestatie van Sarah!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gefeliciteerd Jannet!

  Fijn om te lezen dat je in mijn geboortedorp zo'n goede prestatie hebt neergezet en vooral dat je hebt genoten van deze marathon en omgeving.

  Joost Bekkers

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Knap dat je dit kan, ik ben geen loper maar heb wel bewondering voor mensen die zo'n hele marathon lopen.

  BeantwoordenVerwijderen