zaterdag 31 januari 2015

Koudwatervrees


Afgelopen december las ik over een onderzoek naar de effecten van het douchen met koud water. Zo zou je er een betere weerstand door krijgen, een betere doorbloeding, een betere stemming, het zou goed voor je huid zijn en je zou er ook nog meer energie door krijgen. Het onderzoek zou plaatsvinden in de maand januari (voor meer info: http://www.coolchallenge.nl/).
Zelf ben ik nogal sceptisch als ik dit soort berichten lees maar sta er niet negatief tegenover. Ik wil het dan wel zelf ervaren en niet afgaan op wat anderen zeggen. Toch weerhield me iets. Ik onder een koude douche? Geheel vrijwillig? Ik, die het liefst zo heet mogelijk doucht? Ik, die 's avonds onder een dekentje op de bank zit? Ik, die een bloedje hekel aan de winter heeft en misschien wel blij is met de opwarming van de aarde? Ik ben toch niet gek, dat ga ik niet doen en zeker niet in januari. Dan is het al zo koud!

Maar aan de andere kant loop ik ook vaak in de koude regen, sta ik regelmatig onder een koude douche in een sporthal. Dus ik kan het wel! Oké, ik ben geen Paula Radcliffe die na een wedstrijd in een bad met ijsblokjes gaat liggen. Maar zij is ook lang geblesseerd geweest, er zal toch geen verband bestaan? Vast niet maar ik zou het graag willen denken. Ik ben ook geen Iceman (Wim Hof, http://nl.wikipedia.org/wiki/Wim_Hof), die maakt het helemaal bont met zijn koude avonturen. Toch wilde ik het wel eens proberen, om te kijken of het echt de effecten heeft die ze zeggen. En dus schreef ik me in, stiekem hopend dat ik in de controlegroep geplaatst zou worden die lekker warm mocht blijven douchen. De andere groepen zouden resp. 30, 60 of 90 secondes per dag een koude douche moeten nemen. Helaas kreeg ik de blije boodschap dat ik in de 60 secondegroep was geplaatst. Oei, dat zou niet mee vallen en ik bedacht meteen al hoe ik het mezelf zo aangenaam mogelijk zou kunnen maken. Een beetje smokkelen en de thermostaat op 25 graden zetten of de kraan op standje piesstraaltje zetten? Maar dat deed ik natuurlijk niet. Je doet mee of je doet het niet. En dus stond ik in de maand januari elke dag 1 minuut onder een koude douche. Eerst normaal warm douchen en dan naspoelen met koud water.
Hieronder mijn bevindingen:
Week 1: Dat valt niet mee! Wat is dat water verdomd koud. Het standje piesstraaltje hoef ik niet als excuus aan te voeren, ik kan echt niet onder een flinke straal staan. Als tip werd ons gezegd dat we eerst armen en benen moesten afspoelen en dan richting hart werken. Armen en benen gingen nog wel maar het verdere lijf viel niet mee. Trappelend en met moeite mijn ademhaling onder controle houdend keek ik om de seconde op mijn horloge of die minuut al voorbij was. Wat kan een minuut vreselijk lang duren! En ik had de rest van de dag ook nog eens koude voeten. Geen succes dus. Die koude voeten spoelde ik na de koude minuut dus maar weer met warm water af en dat voelde al beter. En na de eerste week kon ik ook een normale straal aan. Als ik er eenmaal onder stond was ik na een halve minuut gewend en op dag 6 had ik zelfs het gevoel dat ik het nog wel langer vol kon houden. De ademhaling was daarbij belangrijk, gewoon doorademen en niet je adem inhouden. Niet slecht dus maar een effect merkte ik nog niet.
Oh ja, niet vergeten om eerlijk te zijn: één keer kon ik mezelf er echt niet toe zetten om die minuut koud te douchen en sloeg ik over. Mijn excuus daarbij is dat ik een koude lange duurloop had gedaan en zelfs onder de warme douche bleef bibberen. Ik houd net iets te veel van mezelf om me dan ook nog te gaan kwellen met koud water.

Week 2: ademhaling! Let op je ademhaling! De sleutel tot succes. Gewoon blijven ademen. Goed uitademen, het inademen gaat vanzelf. En het koude douchen is een eitje! Nou ja, helemaal een eitje was het niet maar het ging best goed, al zeg ik het zelf. Geen grote problemen maar ook geen effecten te merken. Ik stond netjes 1 minuut koud te douchen en dat was het dan. Geen heerlijk warm gevoel achteraf, geen gezonde effecten te bespeuren maar dat was dan ook weer lastig want ik ben vrijwel nooit ziek. Fitter voelde ik me ook niet, net zo fit als anders in januari. En juist daar had ik op gehoopt want januari is nooit mijn beste maand wat fitheid betreft.

Week 3: de fitheid laat te wensen over, net als alle andere jaren. Ik leef, ik loop en dat is het wel. Januari is en blijft voor mij een maand om te overleven. Geen joepie-wat-ben-ik-fit gevoel. En geen stemmingsverbetering merkbaar, helaas. Ook nog steeds geen extra warmte gevoel na de koude minuut. Wel net als anders koude voeten en ook een beetje lamlendig gevoel. Op sommige dagen lijkt het wel of ik nooit meer warm ga worden. Het koud douchen gaat goed, ik heb er geen enkel probleem meer mee om die minuut koud te douchen maar echt enthousiast kan ik er ook niet over worden.

Week 4: het is nu letterlijk en figuurlijk een koud kunstje. Ik douche mijn koude minuut omdat ik nou eenmaal aan het onderzoek mee doe, niet omdat ik het fijn vind of omdat ik grootse effecten merk. Nog steeds geen warm gevoel na het douchen, eerder koud. Vooral de voeten blijven koud. Ik ben ook niet fitter of gezonder dan voorheen en mijn stemming is net als voorgaande januarimaanden. Van mij mag het afgelopen zijn, dit onderzoek duurt me nu lang genoeg. Ik beleef er geen plezier aan en het verveelt me. Ik vraag me af hoe ze nu willen onderzoeken wat de effecten zijn want een lichamelijk onderzoek heeft er niet plaatsgevonden. We moeten alleen een vragenlijst invullen met eigen bevindingen. Ik voel zelf niets maar er kan natuurlijk wel wat veranderd zijn in mijn lijf.

Mijn eindconclusie: ik heb geen merkbaar verschil ondervonden na 1 maand koud douchen. Natuurlijk is het maar 1 maand en dat is misschien wel te kort om echt verschil te merken. Eén minuut is ook niet lang dus misschien zou er meer effect zijn als dat langer zou zijn. Maar na deze maand voel ik me niet warmer, fitter, beter gestemd of gezonder dan anders. Ik heb wel veel last van koude voeten gehad maar die heb ik wel vaker dus daar kan ik het koude douchen ook niet helemaal de schuld van geven. Ik houd het komende maanden wel in de gaten hoe het dan voelt als ik alleen warm douche. Zonder dit experiment zou ik het nooit geprobeerd hebben om koud te douchen maar nu ik het gedaan heb weet ik dat er voor mij in deze korte tijd weinig merkbare effecten zijn. Of ik koud blijf douchen? Ik vond het niet vervelend maar ook niet echt heel aangenaam dus waarom zou ik? Maar zeg nooit nooit, misschien ga ik voor mezelf nog wel eens een experiment doen. Alleen niet in de winter. 

2 opmerkingen:

  1. Geweldig dat je het hebt geprobeerd en jammer dat het in jouw geval voor niks was. Mentaal ben je wel nog een stap vooruit, want je hebt het gedaan en afgemaakt. Ik ben zelf een vreselijk koukleum en alleen tijdens het hardlopen heb ik er niet zoveel last van. Alleen 's zomers ga ik wel eens onder een koude douche om op te frissen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Jannet, Leuk voor zo'n koukleum! Voor mij geld alleen koud afdouchen als ik uit de sauna kom. Maar of dat een hele minuut duurt, geen idee. Groet, Martin Leusink.

    BeantwoordenVerwijderen